Geschiedenis

In 1975 opende Zevenbergen zijn deuren als medisch pedagogisch instituut (mpi) in de Boerenkrijglaan in Ranst. Het was een initiatief van de zusters van het Convent van Betlehem en Caritas-Antwerpen.  Onder impuls van eregouverneur Kinsbergen bouwden ze een nieuw internaat voor kinderen met een ernstig en diep verstandelijke en ernstig meervoudige handicap.  Voor deze doelgroep was er in de regio een nijpend tekort aan opvangplaatsen.   In mpi Zevenbergen was er plaats voor 180 kinderen. Van in het begin waren er plannen voor een uitbreiding voor volwassen personen met een handicap (nursingtehuis).

In 1990 werd de ‘vzw Zevenbergen’ lid van de christelijk geïnspireerde vereniging ‘vzw Gezondheidszorg Covabe’, nu vzw Emmaüs geheten met zetel in Mechelen. De eerste bewoners waren inmiddels volwassen en in 1995 kwam de lang verwachte uitbreiding met 40 extra plaatsen voor minderjarigen.
Vandaag de dag wonen er in Zevenbergen-Ranst een 50-tal kinderen en 180 volwassenen. 

 

In 1997 startte De Maretak, een dagverblijf voor kinderen en volwassenen met een ernstig en diep verstandelijke en ernstig meervoudige handicap in Duffel. In 2012 wordt het dagverblijf dagelijks bezocht door 17 kinderen en 5 volwassenen.

Begin augustus 2010 nam de Maretak de eerste woning voor negen bewoners in gebruik.
In januari en februari 2012 openen de twee volgende woningen hun deuren, eveneens voor tweemaal negen bewoners. Op die manier evolueert De Maretak naar een centrum waar we zowel dagopvang als residentiële opvang aanbieden voor kinderen en volwassenen.

 

In 2014-2015 startte het dvc Zevenbergen als MFC (Multifunctioneel Centrum) en FAM (Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen).
Sinds 2017 is het dvc Zevenbergen erkend als MFC en vergund als zorgaanbieder door het VAPH.

 on