Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bij het begin koos Zevenbergen voor de ondersteuning van  mensen met een ernstige of meervoudige beperking.  We specialiseerden ons in het ondersteunen van kinderen en jongeren met een bijkomende handicap:  veel (medische) verzorging of psychische problemen.  Die ruime expertise vinden we vandaag nog terug, niet enkel in de zorg, maar ook in de aangepaste gebouwen en hulpmiddelen.

Sinds 1975

Op 16 april 1975 kwamen de eerste acht bewoners naar het nieuwe Medisch Pedagogisch Instituut in de Boerenkrijglaan in Ranst.  Geleidelijk aan werden de 120 plaatsen ingevuld, want er was een grote nood.  Omdat de kinderen volwassen werden kreeg Zevenbergen in 1981 een erkenning als Tehuis Niet-werkenden, later als nursingtehuis. 

Langzame groei

Zevenbergen hield steeds de vinger aan de pols binnen de sector en breidde in de loop der jaren uit.  De nood aan extra opvang bleef hoog, de wachtlijsten lang. Daar konden we met onze ervaring iets betekenen.

  • In 1995 werden 4 nieuwe woningen bijgebouwd op het domein in Ranst
  • In 1997 startte De Maretak in Duffel als kleinschalig dagverblijf voor tien kinderen.  
  • In 1998 en 2002 realiseerden we in De Maretak en in Zevenbergen-Ranst 12 bijkomende plaatsen.
  • Met onze expertise in ondersteuning van kinderen en jongeren met bijkomende psychische problemen, konden we in 2007 Het Anker bouwen: twee woningen voor de specifieke opvang van deze jongeren en volwassenen.
  • Vernieuwen en uitbreiden deden we ook tussen 2008 en 2012 met De Tweesprong in Ranst en met drie bijkomende woningen in De Maretak.  Zo groeide onze tweede campus in Duffel uit tot een centrum voor een zestigtal mensen met een beperking.
  • Dankzij sponsoring en subsidies bouwden we moderne lokalen voor therapie en ontspanning: een therapiebad, centrale snoezelruimte, boerderij met rijpiste, autiproject, speelleerklasjes, enz.  
  • Anno 2018 is Zevenbergen erkend als MFC (Multifunctioneel Centrum) en is vergunde zorgaanbieder voor volwassen personen met een beperking.  We bieden een ruim aanbod aan verschillende ondersteuningsmogelijkheden aan: bij u thuis of in onze vestigingen in Ranst en De Maretak in Duffel. 

Zevenbergen-Ranst anno 2025

Sinds oktober 2018 bouwen we aan een nieuw Zevenbergen in Ranst. Ontdek er hier alles over