Overslaan en naar de inhoud gaan

In de woning staat een vast team van begeleiders in voor zorg en ondersteuning. Mensen met een gelijkaardige zorgvraag of nood aan ondersteuning wonen samen.  De woning van de leefgroep is een ‘thuis’ waar bewoners warmte en veiligheid ervaren.

Wonen of af en toe verblijven in huiselijke, goed aangepaste woningen.  Dat kan op onze twee locaties in Zevenbergen-Ranst en in De Maretak in Duffel.

Aangenaam wonen

In de woningen varieert de grootte van de groep van 6 tot maximum 10 bewoners. De woningen zijn ruim en volledig ingericht met veel oog voor comfort.  Ze bieden een warme thuis voor de mensen die er verblijven.  Door de jaren heen hebben we veel ervaring opgebouwd om de juiste hulpmiddelen in te zetten.  En hoe we een woning aangenaam kunnen inrichten.  Geen enkele woning is dus hetzelfde. Soms is wat steviger meubilair nodig.  In een andere leefruimte maken we plaats voor een zelfontworpen rustgevend lig- of waterbed, met een uitdagend en kleurrijk plafond.  Alle woningen hebben een eigen keuken en een badkamer die ontworpen is voor goede zorg en ergonomisch werken.  En, uiteraard hebben alle woningen een tuin en terras.  

Een dag in een woning

Een woning volgt het ritme van de dag.  Ook hier trachten we in te spelen op ieders voorkeur.  Niemand staat graag even vroeg op en er is geen 'vaste' , gezamenlijke bedtijd.  Afhankelijk van de zorgvraag zullen verzorgingsmomenten veel of minder tijd in beslag nemen. Maar verzorgingsmomenten zijn momenten bij uitstek voor een goed contact, voor nabijheid.

Overdag zorgt elk woningteam voor een weloverwogen dagprogramma .  Dat combineert groepsactiviteiten en individuele momenten waarbij alle ‘gasten’ van de woning aan bod komen: een wandeling, een uitstap, samen koken, enz.  Elke woning volgt daarbij zijn eigen ritme, aangepast aan de mensen die er wonen.  Daarnaast staat een hele equipe van de dagbesteding klaar met aanvullende en therapeutische activiteiten.

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk.  's Nachts werken we met wakende (Zevenbergen-Ranst) en inslapende (de Maretak) nachtdienst.  Alle slaapkamers zijn uitgerust met onrustdetectiesysteem zodat we permanent oor hebben voor mogelijke ongemakken.  Voor specifieke slaapproblemen heeft Zevenbergen veel ervaring met hulpmiddelen die het individuele  slaappatroon in kaart brengen.  Een goed inzicht in de nachtrust kan immers belangrijke informatie geven over mogelijke verstoringen van het levensritme van de bewoner. 

Logeren

Misschien zoekt u enkel woon- of dagondersteuning als er wat ademruimte nodig is thuis. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een vakantieperiode of wanneer de zorg doorheen het jaar even moeilijk wordt. Zowel in Zevenbergen-Ranst als in De Maretak in Duffel kan u terecht voor kortverblijf of logeren. We hebben geen aparte groep voor kortopvang, maar een logé sluit aan bij een passende woning. Deze woning kan beroep doen op een logeerondersteuner (flexibegeleider) om zorg en activering aan te bieden tijdens het verblijf.

Om een passend aanbod te kunnen bieden, is het belangrijk dat de aanvraag tijdig ingediend wordt. We geven graag een overzicht van voor welke datum je aanvraag dient te gebeuren.

Logeren tussen januari-maart? Aanvraag indienen voor 15 juni

Logeren tussen april-juni? Aanvraag indienen voor  15 september

Logeren tussen juli-september? Aanvraag indienen voor 15 december

Logeren tussen oktober-december? Aanvraag indienen voor 15 maart

Wonen combineren met andere ondersteuning

Soms is het handig om verschillende zorgvormen te combineren.  Dat kan.  Bijvoorbeeld voltijds of deeltijds voor dagondersteuning naar het dagverblijf komen en tijdens een weekend overnachten in een woning. Of u krijgt individuele ondersteuning aan huis en tijdens de vakantie wilt u graag  enkele dagen logeeraanbod of dagondersteuning.  Verschillende combinaties zijn mogelijk.  Ontdek hier de andere zorgvormen van Zevenbergen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden in Zevenbergen?  Klik op de knop hieronder en neem contact op.  Wij antwoorden u zo snel mogelijk.